3 CARA SCREENSHORT PRINT SCREEN DI PC KOMPUTER DAN LAPTOP

Untuk pengguna komputer atau laptop baru pasti anda tertanya-tanya cara mengambil gambar dari aktiviti desktop anda, oleh kerana itu saya membuat artikel 3 cara screenshort print screen di pc komputer dan laptop ini. Sebenarnya mengambil gambar pada aktiviti desktop sangatlah mudah, akan tetapi kurangnya anda mengetahui kemudahan yang di sediakan windows dan keyboard membuat anda tidak tahu...


Saya akan menjelaskan ketiga cara mengambil gambar pada desktop atau biasanya di sebut screenshort boleh menggunakan software ataupun tanpa software.


Ada 3 cara iaitu :-

* Pertama menggunakan snipping tool di windows 7, 8, dan 10.
* Kedua-dua cara print screen (sama sahaja di semua windows cuma langkah savenya sahaja yang        berbeza).
* Ketiga dengan cara menggunakan aplikasi.


Berhubung OS yang sekarang banyak di gunakan adalah win7 maka oleh kerana itu saya akan mendahulukan tutorial cara screenshort ini, dan setelah itu baru versi selanjutnya. Saya akan terangkan bagaimana cara captire skrin pada pc dan laptop.Cara Screenshort Di Laptop Dan Pc Komputer Dengan Snipping Tool


Sebenarnya ini aplikasi sudah tersedia di windows 7, windows 8, dan windows 10 dan aplikasi ini yang sering gunakan untuk screenshort di komputer atau laptop.


Letak Aplikasi Screenshort pc

Letak software snipping tool pada windows 7


Buka aplikasinya di menu start> all program> accessories> snipping tool


cara screenshot di pc


Kalau di windows 8


Untuk windows 8 anda boleh mencari nya di icon bendera atau start> klik di bahagian tanda panah bawah di sebelah kiri bawah> cari snipping tool di bahagian kanan pada menu windows 
accessories.
Dan windows 10


Pada windows 10 anda boleh menemukannya pada menu start / bendera> All Apps> windows accessories> snipping tool.


cara screenshot di komputer

* Letak snipping tool di windows 10

* Di atas adalah atur aplikasi buat screenshort pada pc dan laptop kalianUntuk cara kedua iaitu dengan menaip "snipping tool" pada windows search atau menu carian pada windows maka ia muncul aplikasi yang anda cari-cari...


Sekarang kepada penggunaan aplikasi tersebut


Cara Menggunakan Snipping Tool Untuk Screenshort


Dan cara menggunakannya cukup mudah langkah seperti berikut:-

 1. Double click pada snipping tool itu sampai aplikasinya muncul
 2. Terus anda klik menu new (gunting)
 3. Dan anda langsung drag (klik kiri lalu tekan dan pindahkan) sahaja ke kawasan yang ingin anda ambil ,menjadi gambar lepas dan klik kirinya.
 4. Ketika beres dan gambar yang telah anda seleksi muncul anda tinggal save dengan cara klik menu save (yang gambar disket) dan simpan di mana sahaja anda mahu.
 5. Atau anda boleh coret-coret dengan pen tool yang disediakan sebelum anda save gambarnya, jika ingin membuat baru anda tinggal klik new. Jika batal mengambil gambar, anda tinggal klik cancel, kira-kira cara menggunakan aplikasi snipping tool sedia ada pada Windows.

Cara Print Screen Di Komputer Pc Atau Lptop


Kalau cara print screen adalah memanfaat kemudahan keybord pc komputer atau pun laptop, lihat lah di sebelah kanan atas di layout ada butang tulisannya PrtSc SysRq, prt scr atau Ptint Screen SysRq contohnya lihat gambar.


gambar butang print screen

Gambar butang print screen


Langkah untuk melakukan print screen sangatlah mudah, anda tinggal ikut langkah mudah di bawah ini.

Langkah-langkah print screen di pc:-

 1. Klik butang print screen di keybord.
 2. Buka paint (letak aplikasinya ada di tempat yang sama dengan snipping tool iaitu di windows accessories di bahagian atas nya).
 3. Anda tekan ctrl + v atau klik kanan paste pada halaman kosongnya.
 4. Maka nanti gambar yang tadi di print screen akan muncul, selepas itu anda bebas di edit dahulu atau secara langsung di save sahaja.
 5. Sebenarnya anda boleh paste hasil dari print screen di aplikasi seperti corel draw atau photoshop dan alat editor gambar lainnya, terserah dengan pilihan anda...
 6. Selesai..

Nota untuk pengguna laptop:-


Jika ketika anda membuka paint lalu di pastekan tidak muncul hasil tangkapan skrinnya maka cadangan saya anda perlu menekan butang FN, lalu baru klik butang print screen lalu baru lepaskan butang fn nya dan save seperti cara di atas. Tapi jika cara tersebut berjaya bermakna its ok to do not do that way.


Cara Screen Capture Dengan Software


Screen capture adalah aplikasi untuk mengambil gambar aktiviti di desktop anda, cara menggunakannya cukup mudah anda tinggal buka aplikasinya lalu anda pilih mode kotak segi tiga atau bentuk yang lainnya, lalu anda drag sahaja di kawasan yang akan anda amnil gambarnya selesai.


Untuk aplikasi anda boleh download link di bawah ini http:/www.faststone.org/FSCaptureDownload.htm

Pilih yang mudah alih sahaja agar anda tudak perlu susah install ke komputer anda...


Demikian artikel dari saya tentang 3 cara screenshort print screen di pc komputer dan laptop, semoga berguna untuk anda yang memerlukan, dan menjadi pengetahuan untuk anda pembaca bahawa dunia komputer tidak sesudah yang anda bayangkan.


Credit : http://www.tuntor.com/3-cara-screenshort-print-screen-di-pc-komputer-dan-laptop/

Popular Posts