MENGENALI ISYARAT DAN PUNCA KEROSAKKAN KOMPUTER

Sering terjadi...apabila kita ON komputer tiba-tiba display (paparan) lcd ataupun monitor menjadi gelap, padahal Lcd ataupun monitor kita dalam berkeadaan baik. Hal ini disebabkan salah satu hardware pada Cpu mungkin tidak berfungsi ataupun rosak. Berikut adalah beberapa hardware yang sering bermasalah.


1. RAM (Random Access Memory)
Apabila RAM ini tidak berfungsi BIOS (Basic Input OutPut System) pada motherboard. Ia akan mengeluarkan isyarat bunyi seperti Beep...beep, bermakna RAM tidak berfungsi ataupun rosak...Jangan diketuk-ketuk pula cpu anda..Sebelum ini mungkin ketukkan anda berjaya..
Nanti CPU anda akan rosak terus.


2. PSU (POWER SUPPLY)
Anda tidak dapat ON kan komputer. Ini disebabkan masalah pada power supply pada komputer anda. Cara paling berkesan untuk mengesan kerosakkannya ialah melihat FAN (kipas pada power supply) anda tidak berpusing.


3. CPU (PROCESSOR)Sebab lain Komputer anda tidak dapat ON. Kerosakkan pada Processor salah satu punca juga kerana Processor merupakan elemen yang penting dalam CPU (komputer).Credit : http://shahteamberkk.blogspot.my/2010/09/belajar-memahami-rintihan-komputer.html

Popular Posts