BACKUP FILE CARA PAKAR


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pengunjung blog admin,
Diharapkan semua sihat sihat belaka, okay hari ini admin nak cerita tentang satu tajuk yang kadang kadang menjadi tanda tanya setiap orang sebelum nak format MAC OSX, LAPTOP, PC dan sebagainya. 

Bagaimana Untuk  Backup Data Cara Pakar ”

merupakan tajuk yang admin akan kongsikan pada kali ini, Semoga artikel yang saya kongsikan kepada anda semua ini menjadi informasi yang dapat bermanfaat untuk anda semua 🙂



FILE APA YANG PERLU BACKUP ? 


CONTOH :




KENAPA PERLU BACKUP ?

Haaa.. kenapa? awat? gapo? haa tudia semua loghat duk keluaq tu..

Tujuan backup file penting ialah untuk memudahkan proses reformat. Selain itu ia juga merupakan salah satu cara untuk mengurangkan risiko daripada fail hilang.

NAK BACKUP KAT MANE???

Banyak tempat yang boleh kita backup fail fail penting nie. Contohnya EXTERNAL HARD DRIVE , PENDRIVE , GOOGLE DRIVE , DROPBOX dan semua aplikasi yang kita boleh dapat di internet.

Ada yang bertanya pada admin, boleh ke backup file dekat LOCAL DISK D?

boleh tapi admin lebih prefer akak dan abang semua backup file di tempat lain seperti contoh yang admin bagi, ini kerana, kita tidak tahu akan keadaan hard disk laptop itu sendiri.. 

sekiranya akak dan abang semua sudah backup file di external hard disk sebagai contoh, andai kata satu hari hard disk pada laptop rosak, abang tidak perlu risau akan data pada hard disk tersebut, ini kerana akak dan abang semua telah backup fail yang diperlukan pada external hard disk tersebut. bak kata pepatah, sediakan payung sebelum hujan.

BAGAIMANA NAK BACKUP ?

Haaa .. ni lah saat korang semua tunggu tunggu, macam mane nak backup??

tapi admin malas nak taip, macam mane erk???

admin bagi gambar la ye.. mudah kerja.. akiki 



1- Pilih GO dalam desktop.
2- Pilih COMPUTER .


3- Pilih PARTITION dimana OS X di install.Contoh dalam Gambar MACINTOSH HD.


4- Pilih USERS


5- Pilih HOME


6 - Pilih & copy FILE-FILE PENTING .
7 - Paste dekat EXTERNAL HARD DRIVE.


" TESTIMONI "










😺  GOODLUCK GUYS 😺




Popular Posts