PUNCA MACBOOK LEMBAB & SLOW | OKCS SHAH ALAM


Punca MacBook menjadi lembab/Slow 
| SHAH ALAM | SUBANG JAYA | KLANG |


1. Hard Disk Drive (HDD) atau Solid State Drive (SSD) rosak.
  • HDD yang rosak punca Macbook anda lembab dan slow. 
  • HDD yg rosak mengakibatkan putaran piring di dalam nya sudah tidak efficient menyebabkan Macbook lembab dan hang
  • Mankala SSD yg rosak jgak boleh mengakibat kn Macbook menjadi lembab 

2. Mac beroperasi terlalu lama.

  • Penggunaan yang melampaui keupayaan HDD, serta cara korang melayan Mac terutamanya keluarga Macbook. Disarankan tukar Hard Disk yang baru,  jika umur hardisk sebelomnya sudah menjankau 5 Tahun dan keatas. Bagi mengelakkan hard disk or data-data korang hilang. 
  • Recovery data bagi Hard Disk rosak menelan belanja ribuan ringgit!!



3. Buka banyak aplikasi pada waktu yang sama


  • Mac memiliki sistem operasi yang pantas, Terlalu banyak Multitasking application yang dibuka mengakibatkan pengunaan unit pemprocessan yang banyak. Jadi tutup aplikasi yg tidak digunakan dapat imporve kelajuaan Mac anda..
  • Jika perlu buat Multasking yang banyak dalm satu digalakkan upgrade RAM  pada Mac anda dan SSD.


4. Jadikan desktop sebagai tempat penyimpanan data.


  • Banyak pengguna mac sekarang sumbat semua data kat desktop( mentang-mentang desktop besar banyak ruang). Kalau terlalu banyak fail kat desktop Mac, boleh mengakibatkan Mac menjadi slow disebabkan setiap data yg disimpan pada ruangan desktop dibaca apabila setiap kali korang membukat Mac...
  • Dengan mengurangkan simpanan pada ruang desktop anda dapat membantu sedikit dalm improve kelajuaan Mac anda..

5. Dijangkiti virus

  • Standand lah computer takde virus kan, untuk tahu cara kesan virus-virus tu korang boleh guna software antivirus seperti  Sophos, Avira dan Avast (free jer) kalau ada bajet lebih nak betul-betul secure korang boleh install Kaspersky dan Bitdefender(berbayar).

6. Ruang storan HDD/SSD penuh.
  • Sekarang ni pun anda (kepada hardcore Macbook user) paling tidak pun, memerlukan HDD/SSD berkapasiti 2++GB. Bagi yang membuat kerja-kerja grafik dan suntingan video pula (senang cerita bidang kreatif), paling kurang pun 500GB (itu pun kami rasa tak cukup).
  • Bergantung kepada keperluan anda (kalau anda bergaul dengan fail raw, full HD dan 4K, paham-paham aje lah). Jangan biarkan HDD/SSD anda penuh dengan data, perisian dan aplikasi yang tidak tak perlu. Sampailah Mac OS nak bernafas pun tak dapat, sebab dah sendat.


Jika ada sebarang pertanyaan anda boleh hubungi kami. Ok Computer Solution Shah Alam  ada menyediakan perkhidmatan service repair pelbagai masalah di area Shah Alam, Subang Jaya dan Klang. Jika anda ada sebarang pertanyaan, anda boleh terus hubungi kami di 60182131633



WHATSAPP KAMI TERUS PUN BOLEH  >>>60182131633<<<

PM KAMI DI FACEBOOK >>>OK COMPUTER SOLUTION SHAH ALAM<<<

GOOGLE MAP  >>>OKCS SHAH ALAM<<<



KEDAI KAMI BERLOKASI DI SEKSYEN 7 SHAH ALAM.
Tingkat 1, V1-26-A, Jalan Plumbum V7/V,
Pusat Komersial Seksyen 7,
Seksyen 7, 40000 Shah Alam,


Selangor



Popular Posts