LAPTOP TAK DETECT WIFI?? | OKCS SHAH ALAM


                                    WIFI TAK DETECT? 

                                  KERJA TERTUNGGAK?


Pernah tak korang tengah sibuk buat assignment, cari maklumat, tiba-tiba wifi tak detect dekat laptop korang. Strees kan? Semestinya lah sebab kerja korang akan tergendala dan jadi lambat siap. Sis faham perasaan tu lebih-lebih lagi untuk student yang tengah nak siapkan assignment cepat. Sis yakin, selalunya apa yang korang akan buat ialah "forget password" ataupun "restart" laptop korang. Tapi, still tak boleh nak connect kan? Akan jadi lagi stress bila phone korang boleh pulak detect dengan wifi. Okay, jangan stress. Untuk artikel kali ni, sis dekat sini ada tips untuk laptop yang ada masaalah tak detect dengan wifi rumah korang.


Sumber: Google



1.   1. Sambungkan laptop korang dengan modern ataupun wayer LAN Cable yang warna biru ni. (Selalunya akan diberi masa beli modem.) Sambung kabel tu dekat lubang  petak modem yang ada tulis nombor 1.
LAN Cable

Modem

12.  Masukkan url 192.168.1 .1 atau 192.168.0.1 dekat browser lepastu klik enter. (Sis sarankan cuba satu-satu ye.)

33. Masukkan username sebagai "admin" dan untuk password pulak korang biarkan kosong. Lepas tu, klik dekat "LOG IN".


34.  Kemudian, klik pulak dekat tab "wireless" kemudian klik dekat "wireless basic". Lepastu, klik pula pada enable wireless).





15.  Dekat wireless channel tu, anda tukar kepada CH11.



16.  Last sekali, klik butang submit (apply).






Dah okay laptop korang boleh connect dengan wifi rumah. Selamat mencuba!


Ni lah sedikit tips atau cara yang boleh sis bagi kalau laptop korang tak boleh nak detect dengan wifi rumah korang. Tapi, kalau masih tak boleh juga, mungkin "cip wifi" laptop korang yang ada masalah. So, sis cadangkan datang kedai kami untuk dignose ataupun check lagi detail masalah sebenar laptop korang. Free je untuk check, tiada sebarang charge yang kami kenakan.




OK COMPUTER SOLUTION SHAH ALAM
Kami membaiki dan membekalkan alat ganti bagi Macbook. sekiranya mengalami masalah pada Macbook, kami menyediakan perkhidmatan service repair Apple Macbook di area Shah Alam, Subang Jaya dan Klang.


KEDAI KAMI BERLOKASI DI SEKSYEN 7 SHAH ALAM.
Tingkat 1, V1-26-A, Jalan Plumbum V7/V,
Pusat Komersial Seksyen 7,
Seksyen 7, 40000 Shah Alam,
Selangor




GOOGLE MAP >>>OKCS SHAHALAM<<<





SEBARANG PERTANYAAN BOLEH TERUS HUBUNGI KAMI DI 60182131633

WHATSAPP KAMI TERUS PUN BOLEH >>>60182131633<<<

PM KAMI DI FACEBOOK >>>OK COMPUTER SOLUTION SHAH ALAM<<<

BUKA SETIAP HARI ISNIN HINGGA SABTU (9 PAGI - 9 MALAM)

Ahad Cuti

Tel : 018-213 1633 (FAIZ)
Office : 03-55243431
Emel : okcomputersolutionsa@gmail.com



















Popular Posts